KISAH SEDIH IBU ANAK 3 DI KEDAI MAKAN, APA KATA ANDA??

Tags


Today makan kt luar..breakfast roti je sbb xda bhn mentah dlm peti ais coz bru smpai dr hometown,so around 12pm benti makan (sekali harung breakfast n lunch).bawak budak dua org tu fahamlah kerenah cmne.nk tapau blik mkn kt umah tkut lmbt lak kesian budak2 lapar sbb nti nk singgah pegi market beli brg basah and nk cri brg2 lain.nasib baik today aliss n balqis ok,good2 je.bleh mkn dgn aman.

Pastu dtg sorng akak with 3 children.3 boys.around 5 /3/1 cmtu ank dia.muke stress giler anak muke lapar giler.so diorng order mkn n duduk sebelah meja saya.

Anak first start lari2..dia duk kejar letk ats kerusi,lari lagi,letak lagi last skali akak tu give up biar je.

Anak kedua lak duk bising nk belon.nk belon nak belon and start to crying. Anak ketiga duk ats riba duk tarik2 tudung akak tu-konfum nk menyusu.

Minuman pon smpai.anak first terus duduk ats kerusi,amik air n minum,smbil minum duk main2 straw-beterabur air ats meja.akak duk duk marah2 tp dlm dgr x dgr sbb anak kedua merengek nk air yg abg dia minum.rebut merebut then bedebus,tumpah air satu gelas.berterabur ais n air ats meja.tuan kedai pandang ngn muke x puas hati.last skali akak tu lap sendiri ngn tisu smpai abes.

Then makanan smpai.anak pertama nk mkn sendiri.dia letak dlm pinggan kecil.makan nye tidak abes disepah sepahkan.anak kedua nk bersuap.smbil suap anak kedua,tgn emak digapai2 anak ketiga,cubaan menyelak tudung dan tarik2 baju berlaku-kemungkinan nk susu.(part ni sy fhm sgt,paling stress bile tetiba anak nk menyusu dpn public) sudahnya, akak tu x jamah sikit pon utk mulut dia.pastu ank kedua start nangis,nk ratah ayam je,bile bagi ayam,anak first nk jugak ayam tu,dedua start nangis,pastu si abg mengamuk guling2 ats lantai kedai.akak tu bgun dr kerusi angkat si abang,si adik lak guling2.

Then si bongsu duk tarik bju n tudung akak tu,konfum nk menyusu,duk raba2 cmtu,pastu nangis,sy pon tgok kesian,apakan daya sy pon ade anak kecil yg xreti duk diam. akak tu cpt2 nk mkn ,xsempat nk suap si kedua tumpahkan lagi air lg sekali,abes dedua air.berjejeram atas lantai and meja.muke stress akak tu ketara giler.sy fhm apa yg akak tu rase,serabut n malu pon ye jugak sbb pernah alami anak buat peel kt public.ngn anak2 dia duk rengek2, agak bising lah time tu.

Tuan kedai pon dtg,ckp kt akak tu ,even slow je nadanya,tp sy yg duk sebelah meja mmg bleh dgr.tuan kedai tu ckp lebih kurang cmnilah-kalu dah tau ade anak yg buas cmtu jgn makn kt kedai,gangu pelanggan yg lain je,abes kotor n bersepah.-akak tu say sorry,ckp dia xsmpat masak arini,pagi td pening kepala smpai x bleh bgun,anak2 da nangis nk mkanan so terpaksa bawak pegi mkn ,nk bungkus tkut lambt pulak sbb anak2 dah lapar, sbb balik nanti nk singgah kedai beli brg basah senang alang2 dah keluar.kalu keluar dua kali susah ngn anak2 katanya.

Tukang kedai pon berlalu dgn muke masam.anak2 tiga2 nangis.sy nampak akak tu stress giler mukanya. Dgn ank2 duk merengek2 bising cmtu,last skali ngn akak2 tu nangis,teresak esak n bergenang air mata.sume org kt kedai tgok drama td.dia bgun pegi byr,air mata mmg merembes je keluar.kesian giler.dia berlalu pegi dr kedai tanpa sempat jamah even sebutir nasi pon utk dia.

Mase berjalan kt kereta pon kemain seksa sy nampak. dukung si bongsu ,tgn pimpin anak kedua,si sulong berlari lari, kejap duduk kejap bgun kejap lari bru smpai ke kereta.aduhai,itulah budak2,dpt lak jenis aktif ,pastu klu anak kecil dlm
3 tahun kebawah mmg xberapa fhm lg arahan tau main mkn n nangis je.

Xtau nk ckp apa,itulah seorng ibu,kalu x tertahan keluar jugak air mata ,anak2 ramai n dekat2,bkn senang nk handle,tulah org ckp,masa utk diri sendiri xde langsung.kesian sgt sgt.sedih pon ade.moga suami akak tu seorng suami yg baik n penyayang,so terubatlah kepenatan n kesusahan.

Sapa yg lalui mmg fhm sgt cmne layan kerenah anak2.kalu ade org lelaki masih anggap isteri tu duk goyang kaki je kt umah,xtaulah nk ckp apa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...