18 Oktober, 2016

MASALAH YANG PERLU DIKETAHUI SEBELUM BEKERJA DI AUSTRALIA

Selamat petang,ada beberapa perkara yang kena tahu pasal australia nie.(Kekurangan)

1)Sewa rumah kena bayar mingguan-purata aud70-125 (rm210-370).Itu bukan dikira per house tapi dikira per head.Bayangkan 1 rumah 8 orang bayar aud70(rm560).Sanggup tak..?

2)Kerja hampir semua tempat ada tapi harga semua lain2.Salah pilih tempat dan kerja,meroyan la sampai bila2

3)Gaji ramai yang tau tinggi dan lumayan$$$$.Tapi hakikatnya,indah khabar dari rupa.Bukan semua musim boleh dapat banyak $$$.Datang tak kena musim,duduk rumah main lari2 la jawabnya

4)Bila time nak gaji,masa tu la ada orang bawak lari duit,tak bayar gaji,kena potong itu ini.Kerja 7hari tapi gaji xdapat.Mula2 kerja semua nak cantik je tapi bila time gaji semua senyap

5)Kebanyakan yang kat sini semua kes kena game dengan agen yang janjikan itu ini.Pergi sana sini,mesti ada yang cakap kena game sebab kerja takde,$$$ banyak keluar.Itu la hakikatnya yang terjadi

Sebelum fikir jauh2 pasal australia nie,fikir la benda asas tu dulu.Sanggup atau tak???Semuanya perlukan $$$.$$$ untuk bayar sewa mingguan,sewa kenderaan,cara kerja lagi.
Memang dengar 'kerja aussie mesti masyukk' tapi hakikatnya INDAH KHABAR DARI RUPA seperti yang dikhabarkan..

Sekian...
(saya bukan agen/kontraktor/orang tengah dll.Sila jangan tanya yang xde kaitan.Ini cuma pengalaman yang saya dapat rasai sepanjang disini untuk dikongsi bersama)