TIPS KURUS DENGAN UBI JEPUN YANG MANIS DAN SEDAP

Salam Jumaat yg barakah semua.. suasana tempat Coach ni hujan renyai2, mmg tersangat sedap nya lah dpt makan ubi keledek rebus gini! BAYANGGKANN.. dah terliur terus kan..

ni Coach nak share tentang ubi jepun. Sapa suka makan ubi jepun?
Angkat tangan! 🙌

Coach belajar jika nak kurus elak makan banyak makanan yang diproses seperti biskut, keropok2, makanan dalam tin, makanan dibungkus dari kilang dan sekumpulannya.

Coach belajar jika nak kurus makan lebih banyak yg natural. Tapi makan ikut komposisi yg betul ikut tahap metabolisma masing2. ( nak tahu tahap metabolisma masing2 boleh cari penimbang TANITA yg boleh baca tahap metabolisma ). Dalam Program #misikurus21hari online Coach ajar semua tu juga..

So banyak sangat makanan yg natural dari alam yg kita boleh ganti sebagai makanan kita seharian jika nak kurus. Coach belajar juga kata nak kurus tidak boleh berlapar.

Coach nak cerita sikit tentang ubi jepun.
Dulu coach jejalan di Jepun, susah nak tengok orang yang obese kerana purata BMI mereka adala 21 - 22 sahaja! Dan ini adalah salah satu pemakanan mereka - menggantikan nasi. So, apa yang sis boleh buat untuk menurunkan berat badan gantikan lunch uolss dengan ubi ini.

KEBAIKAN UBI JEPUN

👉 Kalori rendah,Nutrisi & Fiber yang tinggi - mengenyangkan dan bagus utk menu diet sis.

👉 Anti-oxidant tinggi - mencegah penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung.

👉 Anti-kanser - Warna purple pada keledek ini baik untuk mencegah kanser terutamanya kanser kolon.

👉 Menurunkan kolestrol (LDL)

👉 Menstabilkan gula dlm darah ( boleh diambil oleh pesakit diabetes)

CARA NAK MASAK.
uolss boleh rebus,kukus atau bakar sahaja. Jgn nak tambah gula garam plak ekk. Natural sahaja pun dan manis.

Tapi kalau uols kreatif nak buat keledek goreng, cekodok ubi, goreng2 makan cecah dengan sambal kicap pun sedap..hihi... tapi, maaf la ye.. Nutrisinya dah jadi lain pulak!

Bukan utk buang lemak, tambah lagi lemak ada la gamaknya..

So tunggu apa lagi. Start kereta gi pasar beli simpan stok diumah 😁

Kredit fb/coachanuar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...