21 Januari, 2017

RESEPI KERANG AIR ASAM PEDAS MANIS ALA THAI

Kerang air asam Ala Thai... mmg pergggghhhh sangat2.. rugi kalau peminat kerang tak cuba resepi ni.. saya pun jatuh hati sudah berkali2 dgn keenakannya... ❤️️❤️️❤️️❤️️❤️️

Kerang Air Asam (Pedas Manis)

1kg kerang - bersihkan cengkerangnya hingga betul2 bersih..rebus sampai masak..kemudian buang separuh kulit kerang..tinggalkan separuh bersama isinya

5 ulas bawang putih
6-7 biji cili api (ikut tahap kepedasan masing2)
1 1/2 keping kecil gula kabung
1 sudu kecil pes asam jawa adabi - di kacau dgn 2 sudu besar air panas (kemasaman ikut citarasa anda juga ye..)
1 sudu kecil garam halus
2 biji limau nipis -,dipotong (perah & kulit digaul sekali nanti utk dapatkan aroma citrus)
1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa anda

Cara2:

Ikut step by step mcm dalam gambar ye
Tumbuk semua bahan-bahan yang disediakan.




Pemilik resepi : sis Adnilsam Apat