NASIHAT PAKAR HARTANAH KEPADA ORANG BUJANG BERGAJI RM2000 CARA MEMBELI RUMAH DENGAN BANYAK

GAJI RM2,000 NAK BELI RUMAH BANYAK.
Orang bujang, saya sangat galakkan kau simpan 50% daripada gaji bulanan. Saya ambil contoh graduan baru dengan gaji RM2000 yang baru nak mulakan hidup. Simpan RM2000 x 50% = RM1000 sebulan.

A) RM200: Ibu bapa
B) RM300: Makan
C) RM200: Sewa bilik kongsi
D) RM200: Keperluan diri
E) RM60: Takaful
F) RM40: Minyak motor

Simpan selama 12 bulan, kau akan ada simpanan RM12,000. Cari rumah atau flat harga RM110K. Bayar bulanan RM500. Sementara tunggu urusan jual beli selesai 4-6 bulan, simpan RM1000 macam biasa.

Rumah tu ada 3 bilik. Kau duduklah bilik kecik. Yang bilik lain kau sewakan satu bilik RM300. Total RM600. Buatlah fully furnished, cantik-cantik. Tak rugi pun sebab kau nak duduk rumah tu juga.

Duduk FREE! Haha! Item C tadi tu dah boleh tukar tujuannya. Daripada sewa bilik kongsi, tukarlah kepada simpanan kecemasan RM200 setiap bulan. Setahun, kau dapatlah RM2400, kan.

Bila semua dah stabil balik, kau mulakan semula simpanan RM1000. Duit rumah penyewa bayarkan. Lega. Selepas 2 tahun, gaji kau dah jadi RM3000, naik pangkat, lompat company dan increment tahunan.

Masa tu kau dah ada simpanan tunai lebih kurang RM24,000. Pakcik kayo! Boleh kau jadikan modal untuk beli rumah kedua yang harga RM200K. Wow! Baru 3 tahun kerja dah ada dua rumah.

Siapa kata gaji RM2000 tak boleh beli rumah memang silaplah. Boleh kalau nak. Tapi sanggup ke tak. Itu saja. Mula kerja umur 23 tahun. Pada umur 26 tahun dah ada 2 buah hartanah. Okay what!

Yang paling win, kau dah ada 2 rumah pelaburan, duduk FREE penyewa bayarkan, kau masih makan gaji dan menunggang motor kapcai yang sama sejak kat universiti. Penyewa kau pula yang pakai kereta.

Haha! - HF

#harithfaisal

SHARE lelaju tanpa was-was.

Nota: Kalau kau rasa tak cukup duit nak ikut plan ni, buatlah side income tapi teruskan dengan apa yang dah dirancang. Duit side income adalah khas untuk tampung ketidakcukupan. Jangan kau joli pulak!

C/P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...