TIPS MENJUAL SECARA ONLINE YANG TIDAK DIAJAR DALAM KELAS BISNES

Oleh kerana kawan kawan bersungguh sungguh SEE FIRST kakak dan SHARE artikel artikel sebelum ini usaha yang saya (tak akan jemu) doakan kejayaannya

PERTAMA #1

Nak ambil hati pelanggan ni macamana Cik Sue?
Pertama sekali -- kita mesti mempunyai hati.
Pernah dengar tak "Hanya orang yang ada boleh memberi"

Sebab kita hanya boleh beri apa kita ada.
Macam dalam keluarga, ibubapa yang gembira membesarkan anak anak yang gembira.
Guru yang bijaksana melahirkan murid tulis dan baca.
Doktor yang sihat baru boleh merawat.
Malah pakar psikologi juga kena sentiasa (kekal) berada dalam keadaan positif agar dapat membantu orang lain.

Jadi kita mahu beri apa pada pelanggan kita?
Mahu beri kegembiraan, mahu mereka berjaya menyusu, mahu mereka menikmati kehidupan dengan anak anak yang sihat dan bijak.

Gembira -- lah dahulu (dari awal pagi).
Dan sepanjang hari itu kita akan berjumpa pelanggan yang pengasih dan lembut hatinya.

Usah awal pagi terus update status "Hidup ini kadangkala mencengkamku ehhh." Hihi

KEDUA #2

Kena atur strategi dulu. Kita nak ambil hati dari sudut mana.
Biasanya ada tiga bahagian dan kita pilih mahu 'terel' dimana.

1. Operation Efficiency
Maksudnya bersaing dan menghasilkan produk yang kompetitif dari sudut harga sebab banyak kos dapat dikurangkan.
Maybe penggunaan mesin baru atau teknologi.

Macam kebanyakan yang berada di pasaraya dan mass market.

2. Brand Leadership
Maksudnya mahu mengetengahkan jenama dan buat orang berbangga dengannya.

3. Customer Intimacy
Sangat intim dengan pelanggan. Macam Dominos Pizza yang kasi kupon untuk next purchase kalau pizza kita sampai lambat.

Tetapkan kita dan syarikat yang membawa jenama ni nak buat yang mana dulu.
Nak tiga- tiga? Mestilah!

Tapi biasanya sebagai syarikat comel yang sedang berusaha lagipun kita masih muda (perlukah statement ini) -- ambil satu dahulu.

Baru mudah nak atur strategi dan taktik teknik seterusnya.

KETIGA #3

Kenal pasti dan bercakap bahasa mereka.
Memang customer kita mungkin perempuan berusia 25 hingga 35 tahun tapi anda tahukan mereka bercakap bahasa berbeza biarpun dalam range usia yang sama.

Ada yang cakap "Sorry Sis, Sis terlupa nak bank in semalam. Sis mengantuk. Sis ok?"
Ada yang "Babe, ko ok ke babe?"
Ada yang " Boleh saya bantu Puan?"
.
.
Dah tu customer kita yang mana satukah?
.
Nak semua?
Boleh. Tapi taktiknya lain lain untuk kumpulan yang berbeza.
Lagi senang kalau kita sendiri berada dalam etnik (ha etnik?) yang sama.

KEEMPAT #4

Fahami preference mereka.
Ada 3 jenis customer yang datang je kedai atau kedai online kita.
3 je Cik Sue? Haha. Iye. Ramai.
30 million rakyat Malaysia -- ramai meno tu.
Grupkan 3 dulu senang hihi.

Jenis pelanggan yang pertama
Jenis visual ♋ -- suka benda cantik macam poster kita, flyers, sales person. Haha.

Tak semestinya lelaki je. Perempuan pun ramai yang sukakan perkara cantik dan selesa dipandang.

Jadi untuk customer ini (jika datang kedai)

👉 Sebaik sahaja melangkah masuk kedai kita, mereka akan melihat sekeliling seperti siling, dinding, langsir dan seterusnya rak.

👉 Tunjuk flyers, poster dan gambar kita masuk TV atau majalah.
Kemudian biarkannya menelek.
Dia mahu masa.

Jika customer online (tak nampak wajahnya)
👉 Hantarkan poster dan testimonial yang comel lah sikit.
Biasakan buat yang comel terus jadi senang beri yang sama pada semua customer.

Selalu beritahunya perkataan perkataan ini "Ramai customer kami gembira bila NAMPAK perubahan pada susu nya Puan"
Atau "Puan ambil Milk Story dan Puan akan LIHAT perubahan dalam tiga ke empat hari"
Ayat ayat yang berkaitan dengan perbuatan melihat.

Jenis pelanggan yang kedua
Jenis auditory 🎵

👉 Dia suka dengar penerangan. Kalau kita dah beri flyers ditangannya dan dia masih bertanya, maksudnya dia mahukan penerangan.

Teruskan memberitahunya point point didalam flyers.
Usah suruhnya baca.

Jika pelanggan online, usah copy paste keterangan senafas panjang gila ayat dalam satu dialog.
Pecahkan. Jadi pendek pendek.
Senang dia nak hadam.

Juga banyakkan perkataan seperti "Puan beritahu kami ya, kami DENGAR"
Atau testimoni "Pelanggan kami selalu MENGADU perkara yang sama seperti yang Puan KATAKAN"

Perkataan seperti BERITAHU, TANYA sangat merangsang mereka.

Jenis pelanggan ketiga
Jenis Kinestetik 🚲

Jenis pelanggan ini perlukan pergerakan mencuba.
👉 Jika di kedai, berinya cuba try test.
Dia akan sangat sukakannya sebab itu caranya memahami sesuatu.

Atau ambil kertas kosong dan lakar dihadapannya. Kalau boleh berikannya pensel jika mahu tambah apa apa.
Perasan tak doktor selalu lukiskan untuk kita bila dia nak beritahu jantung, buah pinggang dan usus dok tang mana?

Cara penerangan doktor itu mencombinekan orang visual + auditory + kinestetik.

👉Jika customer online, hantarkannya video cara menggunakan.
Berikan testimonial yang banyak perkataan-perkatan ini.

CARA CARANYA IALAH.
"Puan nak CUBA ....."
"Nanti TANYA sahaja"

Ok dah panjang sangat ni.
Kita ke tips seterusnya pula.

KELIMA #5
Sebut namanya. Jika Pelangi Mendung nama FB nya -- tanyakan bagaimana boleh kita panggil dia.
Usah terus panggil Mendung -- dia bukan adik kita.

Kalau di kedai, sudah tanya tu -- hafal.
Usah beritahunya kelemahan kita ni susah hafal nama.
Dia tak kisah.

Namun bila kita sebut namanya berkali kali, dia akan sangat jatuh hati.
Namakan hadiah pertama yang ibu bapa kita beri.

Tips kalau tersalah panggil nama please Cik Sue?
Katakan kita dok panggil dia Aisyah, nama dia Fatimah.
Bila dia betulkan "Saya Fatimah Cik Sue" itupun selepas tak tahan kita dok sebut Aisyah Aisyah berkali kali.

Sebut "Saya minta maaf Puan Fatimah. Saya ada cikgu nama Puan Aisyah dan dia sangat cantik dan baik iras Puan Fatimah. Sampai terkeliru saya."

Jangan panjang-panjangkan yang saya ni memang tak ingat nama. Sehari ada 365 orang jumpa saya -- amboi. Ok lah, gurau.

Takpun mesti kita berbangga dengan invention pensel dan kertas kan.
Tulis nama dia atas kertas tu masa dia beritahu nama.
Atau kat tangan pun boleh guna pen.

Buatlah apa sahaja.
Asal dapat buat pelanggan gembira.
Ada rezekinya, mereka membeli dari kita.
Andai bukan rezekinya dan mereka membeli ditempat lain pun tak apa.
Lain kali mereka berkunjung juga inshaAllah.

Teruskan buat baik ya kawan kawan usahawan.
Berilah apa yang kita ada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...