PETUA UNTUK BANYAKKAN DAN MEMEKATKAN SUSU BADAN IBU MUDA YANG BARU MELAHIRKAN ANAK

10 MAKANAN PALING BERKESAN UTK PEKATKAN DAN BANYAKKAN SUSU MOMMY


Hai ratu hati
Mommy2 paling gojess kt muka bumi ni
Meh dekat2 skit kak D nak share something
Yang sangat berguna utk mommy2

Sebelum tu kak D nak tanya
Cer angkat tanya skit mommy kt sini yg breastfeeding??
Uiiiii...ramaiiiiinyaa

Tapi..mommy2 tahu ke kalau baby chomel tu
Cukup susu ke tidak?.....
Meh kak D bgtau

4 Tanda Baby Dapat Susu Yang Cukup
1) Baby kenyang dan puas. Senyum, happy je
2) Berat baby naik setiap minggu
3) Baby aktif dan peka pd bunyi
4) Sekurangnya 6 kali diapers ditukar dlm sehari

Kalau baby u olls ada mcm tanda2 kt atas tu
Alhamdulillah.
Tapi kalau sebaliknya makna baby x cukup susu lah tu

Puncanya??
1) Mommy2 tertekan, letih atau sangat stress
2) Pemakanan dan peminuman mommy2 yg tak seimbang

Kali ni kak D fokus punca no 2 jer
So kak D nak share 10 makanan yang mommy wajib amalkan
Untuk dapat susu yang banyak dan
Paling penting BERKUALITI

10 Makanan mommy wajib ambil untuk hasilkan susu berkualiti dan banyak

1) Susu/Horlicks
2) Bijirin/ Nestum
3) Sawi
4) Lobak Merah
5) Barli
6) Habbatus Sauda
7) Biskut wheatameal
8) Roti wholemeal/putih
9) Keju
10) Vitamilk milk booster ( cara paling mudah, cepat dgn khasiat semulajadi )

Sebenarnya makanan utk milk booster sgt banyak utk kak D list
10 yg atas hanya sebahagian sahaja
Milkbooster ni sbnarnya bergantung kpd kesesuaian badan2 mommy juga
Ada yg sgt membantu dlm penghasilan susu namun ada yg tidak
Jangan putus asa

Jadi mommy perlu cuba dan cari yang sesuai
Dan ambil lah secara konsisten
Konsisten penting utk mengekalkan kualiti dan kuantiti susu yg mommy hasilkan
Tapii...sangat PENTING jangan lupa tau minum air yang banyak
Di samping pengambilan milk booster tadi

Kak D harap sedikit info yg kak D bagi ni
Dapat membantu Mommy utk anak2 syurga kita

Please share jika mommy rasa bermanfaat
Supaya mommy lain pun dpt ilmunya

Sumber Facebook Page

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...