Resepi Rendang Ayam Cili Padi, Menu Berbuka Puasa

RENDANG AYAM CILI PADI

Bahan-bahan:


10 ketul ayam
15 biji cili api - separuh saya blend dan separuh lagi saya biarkan untuk digaul dengan ayam
2 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
Garam secukup rasa
2 helai daun kunyit - dihiris
Semangkuk kecil santan pekat - jika kurang boleh tambah lagi
Sedikit gula
Serbuk perasa

Cara:

1. Blend cili, serai, halia, lengkuas, kunyit hidup serta 2 labu bawang besar.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan mesin tadi ke dalam kuali.
3. Masukkan ayam masak sehingga kering, masukkan santan.
4. Masukkan garam, gula serta serbuk perasa. Kacau hingga kering dan pecah minyak.
5. Masukkan hirisan daun kunyit, suaikan rasanya dan siap untuk dihidang.

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...