12 Februari, 2016

BAHAYA MENYUSU DALAM KERETA, BAYI HAMPIR LEMAS MUNTAH


UMMI TAKKAN SUSUKAN ZAINAB MARISSAđź’‹ DALAM KERETA LAGI!

Cerita Pagi Tadi

Zainab tiba2 muntah mcm air paip sangat2 bnyak, nasib baik jadi depan kami so kami angkat & tepuk belakang badan dia still keluar lg mencurah..

Jadi kat kedai makan.

Kami terus bawak zainab p jumpa doc pakar kanak2..lepas doc interview apa yg jadi kat zainab td tu dia panggil refluction.

Sbbnya menyusu dalam kereta (masa kereta bergerak) pastu masa kami berhenti duduk mkn kami baringkan dia(10minit lepas menyusu)..doc kata masa dia tgh menyusu dlm kereta tu perut zainab dah bergelodak.

doc siap bg cth, imagine kita minum air masa kereta tgh bergerak 90km/jam. mcm tu lah baby cuma dia x boleh nak cakap..

So masa zainab baring time tu la jadinya refluction..kami bernasib baik sbb kami nampak kalau x, ada kemungkinan zainab lemas dalam muntah dia yg bnyak tu..

Kes yg sama baru jadi kat klinik tu & baby tu x bernasib baik meninggal..bf dlm keta & muntah after 30 mnt..
Doc cakap jangan susukan baby dalam kereta baik bf ataupun botol..nak menyusu berenti dulu..

Allhuakbar tq Allah masih melindungi Zainab Marissa DIA warning sikit supaya kami jumpa doc & tahu cara bf yg betul..

Untuk perut zainab kapasiti kecik kena minum sikit2 sampai dia burp ada keluar sikit susu, then stop sbb perut zainab kecik tp kena kerap.

Lepas tu, doc suh ummi mulakan bfast pg dgn kismis kurma & air zamzam utk ibu yg fully breastfeed. in sha Allah nutrisi yg baby dpt drp susu baik utk sepanjang hari.

Lepas menyusu jgn terus baring burp kan & bagi dia duduk dulu dlm 5minit..kalau x boleh terkeluar balik.

Apa2 pun semua tu asbab, cuma tgjwb kita adalah mencegah lepas tu put our faith to HIM semoga anak2 kita terus di lindungiNYA..

Kredit: Nina BoaVista