19 Januari, 2017

RESEPI RUDGET COKLAT CHEESE CAKE

Bismillah..
Ni resepi rudget kek sy..resepi coklat moist cake ni dah besepah diviralkan di fb..tp sy suka resepi ni..sedap..nak pakai lain2 resepi coklat moist pun blh..

#RudgetCoklatCheeseCake

Coklat moist cake
Bahan a
1cwn minyak masak
1cwn susu cair
1cwn gula
1cwn serbuk koko (sy pakai yg mahal)
½cwn susu pekat
*satukan bhn a masak api kecil n bg gula hancur je..tutup api..

Bhn b
4 bj telur gred b
*Putar pd kelajuan tinggi n sampai gebu..

Bhn c
1¼ cwn t.gandum
1sdk b.powder
1sdk s.bikarbonat
*ayak 3bhn ni 2x

Cara
-satukan Bhn b pd a.kacau cara kaut balik.pastikan bg sebati je..jgn lama2..
-Masukkan tpg..gaul cara kaut balik
-bakar api atas bwh suhu 180°c/45-50 hingga masak
*kalo nak niaga ke..buat 2 adunan sekali n masukkan dlm loyang 12" pastu potong 8 (saiz 3"x6") blh jual rm15 😋😋😍

Krim cis
250g krim cis
125g whipping krim
70g susu cair
1sdb krim well-optimal (sy letak nak bg krim nampak kental)
45g gula ising

Cara
putar krim cis bg licin+krim well putar hingga gebu..masukkn g.ising n susu cair..last baru masukkan w.krim..putar hingga sebati..pastikan jgn lama sbb w.krim ni putar lama nti metajuk(cair)..hehee..

Ganace
200g coklat masakan
100g susu cair@ whipping krim
1sdb butter

Cara
Masak cara dauble boiler

Cara menghias kek

-Potong 2 kek coklat kemudian n sapukan sedikit coklat ganace diatas kek bg rata..kemudian lepakan krim cis bg rata( nak best bg meleleh keluar..wahhhh terliuq tgk..hehehe)
-ambil lebihan kek lg tindan atas krim cis td.pastu curahkan coklat ganace n lorekkan krim cis tadi ikut kretiviti masing2(sy masukkan dlm piping bag)..
-parutkan coklat berly @ coklat masakan..
-blh juga letak stowbery nak bg nampak lg kemewahan kek rugget kita ni..hehehe..
-Simpan dlm peti ais dlm2 jam. Bru best ngapp 😋😋😄😄

SELAMAT MENCUBA YA 😍😍