KERABU JANTUNG PISANG
BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang
1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
1 biji bawang besar
kerisik secukupnya
Garam secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji cili merah - boleh ditambah
1 inci belacan dibakar
CARA PENYEDIAANNYA:
1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .
2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisik secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya .
Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .
BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang
1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
1 biji bawang besar
kerisik secukupnya
Garam secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji cili merah - boleh ditambah
1 inci belacan dibakar
CARA PENYEDIAANNYA:
1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .
2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisik secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya .
Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .