Resepi kek Tiramisu Coklat Milo Tabur
Bahan-bahan :
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
*************************
2 biji telur (Gred A)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
*************************
1 cwn air panas
CARANYA :
Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi,
Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil.
Disebabkn coklat moist ni die lembut n gebu admin syorkan kukus dalam bekas putih 2..nanti layerkn je dgn krim chesse dlm bks yg sama..nnti di curah air kopi lg lembut
250ml whipping cream
200ml cream cheese(lin pakai 250g 2 je terus)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk milo untuk hiasan
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan creamPukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian,Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kekthen sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…Hiaskan dengan serbuk milo bila masa nak menghidangkannya…
Bahan-bahan :
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
*************************
2 biji telur (Gred A)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
*************************
1 cwn air panas
CARANYA :
Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi,
Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil.
Disebabkn coklat moist ni die lembut n gebu admin syorkan kukus dalam bekas putih 2..nanti layerkn je dgn krim chesse dlm bks yg sama..nnti di curah air kopi lg lembut
250ml whipping cream
200ml cream cheese(lin pakai 250g 2 je terus)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk milo untuk hiasan
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan creamPukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian,Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kekthen sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…Hiaskan dengan serbuk milo bila masa nak menghidangkannya…
c/p
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Telegram Chanel : telegram.me/daridapur