RESEPI KEK KARAMEL PELANGI GEBU

Resepi Kek Karamel
Kredit : dari dapur kecah

Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
• 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
• >tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
*Cara saya, masak gula hangus dalam periuk, kemudian tuang dalam loyang.

(B) Bahagian Atas
• 1/2 tin susu cair FN (200ml)
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1/2 sudu teh esen vanila
• 3 bj kuning telur
*Untuk dapatkan karamel yang tebal boleh gandakan jumlah susu dan telur

(C) Lapisan Kek
• 140gm tepung gandum
• 70 gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 3 bj kuning telur
• 135ml air biasa
• 1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
• 45ml minyak msk

(D) Merinque
• 6 bj putih telur
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)

Cara-cara
• Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.

• Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.

• Pukul bahan (C) ketepikan

• Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.

• Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.

• Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang

• Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C

• Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...