Resepi Kek Karamel
Kredit : dari dapur kecah
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
• 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
• >tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
*Cara saya, masak gula hangus dalam periuk, kemudian tuang dalam loyang.
(B) Bahagian Atas
• 1/2 tin susu cair FN (200ml)
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1/2 sudu teh esen vanila
• 3 bj kuning telur
*Untuk dapatkan karamel yang tebal boleh gandakan jumlah susu dan telur
(C) Lapisan Kek
• 140gm tepung gandum
• 70 gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 3 bj kuning telur
• 135ml air biasa
• 1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
• 45ml minyak msk
(D) Merinque
• 6 bj putih telur
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)
Cara-cara
• Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
• Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
• Pukul bahan (C) ketepikan
• Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
• Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
• Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
• Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
• Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
Kredit : dari dapur kecah
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
• 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
• >tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
*Cara saya, masak gula hangus dalam periuk, kemudian tuang dalam loyang.
(B) Bahagian Atas
• 1/2 tin susu cair FN (200ml)
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1/2 sudu teh esen vanila
• 3 bj kuning telur
*Untuk dapatkan karamel yang tebal boleh gandakan jumlah susu dan telur
(C) Lapisan Kek
• 140gm tepung gandum
• 70 gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 3 bj kuning telur
• 135ml air biasa
• 1 sudu teh baking powder (guna sudu kfc)
• 45ml minyak msk
(D) Merinque
• 6 bj putih telur
• 70gm gula kastor (saya guna 40-50 gram sahaja)
• 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu kfc)
Cara-cara
• Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
• Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
• Pukul bahan (C) ketepikan
• Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
• Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
• Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
• Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
• Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.