Kerang air asam Ala Thai... mmg pergggghhhh sangat2.. rugi kalau peminat kerang tak cuba resepi ni.. saya pun jatuh hati sudah berkali2 dgn keenakannya... ❤️️❤️️❤️️❤️️❤️️
Kerang Air Asam (Pedas Manis)
1kg kerang - bersihkan cengkerangnya hingga betul2 bersih..rebus sampai masak..kemudian buang separuh kulit kerang..tinggalkan separuh bersama isinya
5 ulas bawang putih
6-7 biji cili api (ikut tahap kepedasan masing2)
1 1/2 keping kecil gula kabung
1 sudu kecil pes asam jawa adabi - di kacau dgn 2 sudu besar air panas (kemasaman ikut citarasa anda juga ye..)
1 sudu kecil garam halus
2 biji limau nipis -,dipotong (perah & kulit digaul sekali nanti utk dapatkan aroma citrus)
1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa anda
Cara2:
Ikut step by step mcm dalam gambar ye
Tumbuk semua bahan-bahan yang disediakan.
Pemilik resepi : sis Adnilsam Apat
Kerang Air Asam (Pedas Manis)
1kg kerang - bersihkan cengkerangnya hingga betul2 bersih..rebus sampai masak..kemudian buang separuh kulit kerang..tinggalkan separuh bersama isinya
5 ulas bawang putih
6-7 biji cili api (ikut tahap kepedasan masing2)
1 1/2 keping kecil gula kabung
1 sudu kecil pes asam jawa adabi - di kacau dgn 2 sudu besar air panas (kemasaman ikut citarasa anda juga ye..)
1 sudu kecil garam halus
2 biji limau nipis -,dipotong (perah & kulit digaul sekali nanti utk dapatkan aroma citrus)
1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa anda
Cara2:
Ikut step by step mcm dalam gambar ye
Tumbuk semua bahan-bahan yang disediakan.
Pemilik resepi : sis Adnilsam Apat