Bismillah..
Ni resepi rudget kek sy..resepi coklat moist cake ni dah besepah diviralkan di fb..tp sy suka resepi ni..sedap..nak pakai lain2 resepi coklat moist pun blh..
#RudgetCoklatCheeseCake
Coklat moist cake
Bahan a
1cwn minyak masak
1cwn susu cair
1cwn gula
1cwn serbuk koko (sy pakai yg mahal)
½cwn susu pekat
*satukan bhn a masak api kecil n bg gula hancur je..tutup api..
Bhn b
4 bj telur gred b
*Putar pd kelajuan tinggi n sampai gebu..
Bhn c
1¼ cwn t.gandum
1sdk b.powder
1sdk s.bikarbonat
*ayak 3bhn ni 2x
Cara
-satukan Bhn b pd a.kacau cara kaut balik.pastikan bg sebati je..jgn lama2..
-Masukkan tpg..gaul cara kaut balik
-bakar api atas bwh suhu 180°c/45-50 hingga masak
*kalo nak niaga ke..buat 2 adunan sekali n masukkan dlm loyang 12" pastu potong 8 (saiz 3"x6") blh jual rm15 😋😋😍
Krim cis
250g krim cis
125g whipping krim
70g susu cair
1sdb krim well-optimal (sy letak nak bg krim nampak kental)
45g gula ising
Cara
putar krim cis bg licin+krim well putar hingga gebu..masukkn g.ising n susu cair..last baru masukkan w.krim..putar hingga sebati..pastikan jgn lama sbb w.krim ni putar lama nti metajuk(cair)..hehee..
Ganace
200g coklat masakan
100g susu cair@ whipping krim
1sdb butter
Cara
Masak cara dauble boiler
Cara menghias kek
-Potong 2 kek coklat kemudian n sapukan sedikit coklat ganace diatas kek bg rata..kemudian lepakan krim cis bg rata( nak best bg meleleh keluar..wahhhh terliuq tgk..hehehe)
-ambil lebihan kek lg tindan atas krim cis td.pastu curahkan coklat ganace n lorekkan krim cis tadi ikut kretiviti masing2(sy masukkan dlm piping bag)..
-parutkan coklat berly @ coklat masakan..
-blh juga letak stowbery nak bg nampak lg kemewahan kek rugget kita ni..hehehe..
-Simpan dlm peti ais dlm2 jam. Bru best ngapp 😋😋😄😄
SELAMAT MENCUBA YA 😍😍
Ni resepi rudget kek sy..resepi coklat moist cake ni dah besepah diviralkan di fb..tp sy suka resepi ni..sedap..nak pakai lain2 resepi coklat moist pun blh..
#RudgetCoklatCheeseCake
Coklat moist cake
Bahan a
1cwn minyak masak
1cwn susu cair
1cwn gula
1cwn serbuk koko (sy pakai yg mahal)
½cwn susu pekat
*satukan bhn a masak api kecil n bg gula hancur je..tutup api..
Bhn b
4 bj telur gred b
*Putar pd kelajuan tinggi n sampai gebu..
Bhn c
1¼ cwn t.gandum
1sdk b.powder
1sdk s.bikarbonat
*ayak 3bhn ni 2x
Cara
-satukan Bhn b pd a.kacau cara kaut balik.pastikan bg sebati je..jgn lama2..
-Masukkan tpg..gaul cara kaut balik
-bakar api atas bwh suhu 180°c/45-50 hingga masak
*kalo nak niaga ke..buat 2 adunan sekali n masukkan dlm loyang 12" pastu potong 8 (saiz 3"x6") blh jual rm15 😋😋😍
Krim cis
250g krim cis
125g whipping krim
70g susu cair
1sdb krim well-optimal (sy letak nak bg krim nampak kental)
45g gula ising
Cara
putar krim cis bg licin+krim well putar hingga gebu..masukkn g.ising n susu cair..last baru masukkan w.krim..putar hingga sebati..pastikan jgn lama sbb w.krim ni putar lama nti metajuk(cair)..hehee..
Ganace
200g coklat masakan
100g susu cair@ whipping krim
1sdb butter
Cara
Masak cara dauble boiler
Cara menghias kek
-Potong 2 kek coklat kemudian n sapukan sedikit coklat ganace diatas kek bg rata..kemudian lepakan krim cis bg rata( nak best bg meleleh keluar..wahhhh terliuq tgk..hehehe)
-ambil lebihan kek lg tindan atas krim cis td.pastu curahkan coklat ganace n lorekkan krim cis tadi ikut kretiviti masing2(sy masukkan dlm piping bag)..
-parutkan coklat berly @ coklat masakan..
-blh juga letak stowbery nak bg nampak lg kemewahan kek rugget kita ni..hehehe..
-Simpan dlm peti ais dlm2 jam. Bru best ngapp 😋😋😄😄
SELAMAT MENCUBA YA 😍😍