14 Februari, 2017

TIDAK MENOREH GETAH, HANYA MAMPU MAKAN IKAN BURUK UNTUK TERUS HIDUP

BERDERAI AIR MATA
Pagi tu Arif, isteri dan anaknya ke pelantar ikan. Si isteri minta udang segar. Arif beli udang 2 kilo RM70.

Di tepi mereka ada sorang pakcik tu ambil ikan yang agak berbau, kami panggil ikan baja.

Pakcik itu bayar RM2. Anak Arif (Iqram) cakap, pakcik hendak bagi makan kucing ke?
Ikan tu tak berapa elok, anjing kebun ayah pun tak nak makan, berbau.

Pakcik itu terus gosok kepala anak Arif (Iqram) sambil berkata “anak bertuah, ayah anak orang kaya. Boleh beli udang besar, ikan elok. Pakcik anak ramai, sekarang pakcik tak toreh getah lagi, tak larat, ikan ini bau sikit saja. Pakcik bukan beli untuk kucing. Pakcik beli untuk keluarga pakcik”.

Arif tergaman, lalu mintak maaf sangat-sangat dgn pakcik tu. Orang2 di pelantar ikan semua terdiam. Iqram terus nangis, Iqram minta maaf ayah, Iqram ingat pakcik hendak bagi kucing.

Terus Arif beli ketam dan udang dekat pakcik itu. Berat juga pakcik tu mau ambil tapi bila lihat Iqram nangis.. dia gosok kepala Iqram lagi, ucap terima kasih.

Malam tu bila isteri hidangkan ikan masak steam dan udang goreng, terus airmata Arif berderai, emak makan apa dekat kampung malam ini?

Sewaktu Arif kecil dulu, beliau juga lalui perkara yang sama, emak kutip ikan yang tidak sesuai buat keropok di dalam tong ikan untuk lauk nasi kami sekeluarga.

Hari ini Allah swt ingatkan Arif lagi dari mana Arif datang. Sebenarnya kesusahan itu nikmat, merasai kesukaran orang lain untuk survival hidup setelah kita mendapat lebihan rezeki Nya.

Di atas rezeki kita ada hak untuk mereka.

Ya Allah ya Rabbku... tetapkanlah hati kami dalam memahami hikmah Mu, jauhkanlah kami dari bangga diri ya Allah.

Ya Allah ya Rabbku . ..jauhi lah kami dr bangga diri