RESEPI PULUT KUNING ATAU NASI KUNYIT BERKILAT SANTAN LEMAK MANIS

BLogTips
0
Pulut Kuning atau dipanggil Nasi Kunyit adalah makanan tradisional masyarakat Melayu sejak turun temurun dari nenek moyang dahulu kala. Pulut Kuning kebiasaannya dimakan atau dipersembahkan semasa majlis perkahwinan atau majlis-majlis besar kerana warna keemasannya yang kelihatan spesial dari makanan lain. Sesuai dipersembahkan kepada raja sehari sebagai salah satu barang wajib dalam dulang hantaran.

Namun kini pulut kuning menjadi makanan harian bagi rakyat Malaysia terutama bagi masyarakat pantai timur. Berikut adalah resepi pulut kuning bagi yang berminat untuk mempelajarinya. Ikuti juga video yang disediakan.


RESEPI PULUT KUNING SANTAN BERKILAT

💁2kg beras pulut
💁1/2 kg santan pekat
💁3sudu besar gula
💁2/12 sudu besar garam

👉Rendam beras pulut+serbuk kunyit dan beberapa keping asam keping/gelugor slma lbh krg 6jam🍲


🍥panaskan air dlm kukusan
🍥masukkan semua beras plut yg drendam td dlm priuk kukus..buang asam keping.
🍥kukus hingga masak

🍵kluarkn pulut dari kukusan..buh dlm besen besar..
🍵ceduk santan skit2 ke dlm besen beras pulut kuning..arong sebati..gaul2 rata
🍵dah sebati buh smla nsi kunyit dlm priuk kukusan
🍵kukus smla smpat santan btul2 masak

👏sekian sdkit prkgsian dari saya
💁slmt mencuba😘😘

Sumber FB Da Amandaclick more

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)