Resepi Dinsum Untuk Makan Petang Yang Menyelerakan

BLogTips
0
Cara-cara buat dimsum. Petang ni, kita cuba buat dimsum sendiri.makanan kegemaran, haruslah pandai masak sendiri kan 😉 mudah disedia...sedap sangat tau.penggemar dimsum, kenalah cuba jugak 😁


Bahan-bahan inti :
Isi ayam
Isi udang
Cendawan shitake
Lobak merah
Tepung jagung
Telor
Minyak bijan
Isi ayam dan udang tu boleh hancurkan menggunakan food processor.kalau takde, boleh tumbuk atau cincang je sampai hancur.
pastry yang saya gunakan untuk buat dimsum.beli kat pasaraya segi telok panglima garang.


cara-cara
1. Isi ayam dan udang yang telah dihancurkan.
Tepung jagung 2 sudu besar.
Lobak merah yang telah disagat.
Cendawan shitake yang telah dicincang halus.
Sebiji telor
Sedikit minyak bijan
Sedikit garam
Gaul semua bahan hingga sebati
p/s : ada orang suka letak daun bawang.tapi saya tak letak.nanti anak tak suke
(Bahan yang telah digaul sebati)


2. Letakkan inti di tengah pastry.
Basahkan keliling pastry dengan air.tujuan untuk lekatkan pastry

3. Siap satu dimsum
(Dapat 28pcs dimsum gemok2...hihi)


4. Yang ni dimsum kukus
Kukus dalam 3@4 minit je..sampai pastry tu jadi warna jernih.

5. Yang ni dimsum goreng
Goreng api perlahan sampai garing.


6. Ini dimsum goreng cicah dengan sos thai.sedapppp
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
kredit resepi ini kepada FB Salimah Olie

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)