Resepi Satay Yang Mudah Dibakar Tanpa Menyakitkan Mata Dengan Asap Dan Haba

BLogTips
Hasil masakan mudah dari Air Friyer datang lagi. Kali ini pengguna air Friyer berkongsi resepi membuat satay menggunakan air Friyer. Dalam tempoh 30 minit siap kesemua satay untuk dimakan bersama kuah kacang dan nasi himpit.

Homemade Chicken Satay from scratch

-1 kg ayam

*Bwg besar 1 biji
*Bwg putih 5 ulas
*2 inci halia
*1 inci lengkuas
*4-5 btg serai
*2 sudu besar jintan manis
*1 sudu besar biji ketumbar
(Blend bahan bertanda *)

-3 sudu besar gula merah
-10 sudu besar gula
-Sedikit minyak (anggaran dua sudu)

Kredit pemilik resepi Roslinda Rosli
Ayam dipotong dadu.

Perap dengan bahan yg telah diblend bersama gula merah,gula & sedikit minyak semalaman atau paling kurang 3 jam.

Bakar dlm air fryer suhu 200 degree, 15 minit each side)

Ketinggg! Siap. Sedap sangat. Bolehlah makan dengan nasi impit & kuah kacang 😋👍

P/s: sy guna bahan yg ada dkt rumah je.. klu nak tambah rempah ratus lain mcm jintan putih ke atau lain2 boleh lah tambah sendiri 😊