Resepi Sagu Gula Melaka Menyejukkan Badan di Petang Yang Panas

firaz
0

Selalunya buat sagu gula melaka ni dapat tekstur yang macam bergumpal tak cantik..aritu ada terbaca lepas rebus sagu basuh sikit dengan melalukan kat air paip untuk buang lebihan kanji tu..cuba buat arini..memang cantik kejadiaannya sebutir2..puas hati😘



Untuk panduan yang nak cuba membuatnya...takda resepi spesifik ni just agak2 ya..


Resepi Sagu Gula Melaka

--------------------------------------------

Sagu RM1 direndam sekejap...dah agak kembang air dah serap tu cuci sikit sampai jernih air..agak2 ya kang hancur abes plak sagunya hihi.


Kemudian masukkan sagu dalam periuk masukkan air lebihkan sedikit agak2 seinci dari paras sagu tu...kemudian masak atas api macam biasa..sentiasa kacau supaya sagu masak serata...bila sagu dah jadi jernih takdak biji2 putih maknanya dah masak.


Kaup sagu masukkan dalam penapis kemudian lalukan dibawah air paip yg mengalir untuk buang lebihan2 kanji yang mengembang semasa masak tu..

Dah selesai biarkan sekejap supaya air keluar sepenuhnya..kemudian bolehla dimasukkan pewarna sekiranya suka ya.


Untuk hidangan.

1. Masakkan gula melaka bersama sedikit air dan daun pandan. 

2.Susu cair.



Untuk menghidang masukkan gula..kemudian sagu berselang seli..kemudian akhir sekali masukkan susu untuk dapat efek macam 3 layer tu...


Selamat Mencuba..semoga bermanfaat😗


Kredit Resepi: Zaini Talib mahn

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)