CHOCOLATE CAKE dgn CREAM CHEESE FILLING
Bahan-bahan :
★Kaedah kek tanpa mixer!
★Cuma guna bekas saiz sederhana atau mangkuk bersesuain utk menggaul smua bahan.
.
Bahan-Bahan:
(A)
2 cwn tepung kek (self rising)
1 1/2 cwn gula castor
1 cwn serbuk koko
4 sudu besar tpg jagung
Secubit garam
1 1/2 sudu teh baking soda
3/4 sudu teh baking powder
.
Cara2
Semua bhn2 kering (A) digaul sebati. Blh guna sudu... nk gaul pkai whisk pn blh...
.
Bahan-Bahan:
(B)
1 cwn minyak masak
1 cwn susu segar (susu kotak)
4 bj telur
80 ml air suam
200g coklat masakan (potong kecil)
.
Cara2
1. Masukkn bahan (B) satu persatu ke dlm (A) dimulakan dgn minyak masak dn susu. Gaul rata.
.
2. Masukkn telur dn gaul rata.
.
3. Tuang air suam dn gaul adunan hingga sebati. Adunan akn jd pekat dn likat.
.
4. Kemudian blh lah masukkn 200g coklat masakan sbgai penambah 'wow factor' dlm kek... rasa lbh kow! Klau xde pn xpe...
.
5. Tuang dlm loyang 8 inci. Gris dulu atau alas kertas mnyak. Nk bakar guna 2 loyang pn blh... nnti senang x payah nk belah kek.
.
6. Bakar 175°c selama 50-60 mnt ikut oven masing2.
.
7. Sejukkn kek sblm nk letak filling creamcheese.
.
-------------------------- ----------
.
CREAM CHEESE FILLING
.
250g cream cheese
100g buttercup
100g gula ising
.
★pukul smua bahan hingga sebati.
-------------------------- ----------
.
Saya simpan dulu kek dlm peti ais sbb kek ni sgt gebu... jd kena keraskn sikit br blh nk belah kek pd 2 bhgn.
Tp pd yg bakar pakai 2 loyang, x payah nk belah dah kek tu... kan senang
Pastu sapu cream chese ats lapisan kek pertama, biar tebal sikit pn xpe... sedap!
Letak bhgn kek ke dua dan sapu ke smua cream cheese meliputi kek... Nk bg umph lg, tabur cheese parut kt ats kek..
Bahan-bahan :
★Kaedah kek tanpa mixer!
★Cuma guna bekas saiz sederhana atau mangkuk bersesuain utk menggaul smua bahan.
.
Bahan-Bahan:
(A)
2 cwn tepung kek (self rising)
1 1/2 cwn gula castor
1 cwn serbuk koko
4 sudu besar tpg jagung
Secubit garam
1 1/2 sudu teh baking soda
3/4 sudu teh baking powder
.
Cara2
Semua bhn2 kering (A) digaul sebati. Blh guna sudu... nk gaul pkai whisk pn blh...
.
Bahan-Bahan:
(B)
1 cwn minyak masak
1 cwn susu segar (susu kotak)
4 bj telur
80 ml air suam
200g coklat masakan (potong kecil)
.
Cara2
1. Masukkn bahan (B) satu persatu ke dlm (A) dimulakan dgn minyak masak dn susu. Gaul rata.
.
2. Masukkn telur dn gaul rata.
.
3. Tuang air suam dn gaul adunan hingga sebati. Adunan akn jd pekat dn likat.
.
4. Kemudian blh lah masukkn 200g coklat masakan sbgai penambah 'wow factor' dlm kek... rasa lbh kow! Klau xde pn xpe...
.
5. Tuang dlm loyang 8 inci. Gris dulu atau alas kertas mnyak. Nk bakar guna 2 loyang pn blh... nnti senang x payah nk belah kek.
.
6. Bakar 175°c selama 50-60 mnt ikut oven masing2.
.
7. Sejukkn kek sblm nk letak filling creamcheese.
.
--------------------------
.
CREAM CHEESE FILLING
.
250g cream cheese
100g buttercup
100g gula ising
.
★pukul smua bahan hingga sebati.
--------------------------
.
Saya simpan dulu kek dlm peti ais sbb kek ni sgt gebu... jd kena keraskn sikit br blh nk belah kek pd 2 bhgn.
Tp pd yg bakar pakai 2 loyang, x payah nk belah dah kek tu... kan senang
Pastu sapu cream chese ats lapisan kek pertama, biar tebal sikit pn xpe... sedap!
Letak bhgn kek ke dua dan sapu ke smua cream cheese meliputi kek... Nk bg umph lg, tabur cheese parut kt ats kek..
c/p
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Telegram Chanel : telegram.me/daridapur