Resepi Chocolate Lasagna
Bahan-bahan :
Bahan-Bahan A:
36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali)
6 sudu besar butter dicairkan
Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan.
Bahan-Bahan B:
200 gm cream cheese
1 cawan Non-dairy whipping cream
100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
2 sudu besar susu segar
Cara-Cara:
1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi 3. sehingga ianya lembut dan gebu.
4. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
5. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental.
6. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
Bahan-Bahan C (CHOCOLATE COCONUT PUDDING):
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate, dicincang
1 tsp esen vanilla
1 tbsp serbuk koko
Cara-Cara:
1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. 2. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit). Boleh guna hand whisk .
3. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental.
4. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
5. Sejukkan dan ketepikan.
** Note : Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.
Cara Melapis:
1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan.
2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya.
3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan.
4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.
Selamat Mencuba
Bahan-bahan :
Bahan-Bahan A:
36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali)
6 sudu besar butter dicairkan
Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan.
Bahan-Bahan B:
200 gm cream cheese
1 cawan Non-dairy whipping cream
100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
2 sudu besar susu segar
Cara-Cara:
1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi 3. sehingga ianya lembut dan gebu.
4. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
5. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental.
6. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
Bahan-Bahan C (CHOCOLATE COCONUT PUDDING):
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate, dicincang
1 tsp esen vanilla
1 tbsp serbuk koko
Cara-Cara:
1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. 2. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit). Boleh guna hand whisk .
3. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental.
4. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
5. Sejukkan dan ketepikan.
** Note : Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.
Cara Melapis:
1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan.
2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya.
3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan.
4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.
Selamat Mencuba
c/p
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Telegram Chanel : telegram.me/daridapur