☺ Hari ini ct luangkan masa buat kek coklat puding karamel untuk my big family.. korang pon harus mencuba resepi dessert ni, memang sedap bha hehe.. ♡
KEK COKLAT PUDING KARAMEL
By Siti Fatimah Habib Mujahidin
BAHAN KARAMEL
STEP 1:
2 sudu gula pasir di tabur dalam loyang
STEP 2:
Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
STEP 3:
Bahan B
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
5 biji telur
STEP 4:
Kacau perlahan bahan B. Make sure jangan berbuih!.. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
STEP 5:
Kukus selama 15 minit.. Nak guna kaedah steam bake pun boleh. Tapi saya lebih suka guna kaedah kukus sebab lagi senang.
BAHAN KEK COKLAT MOIST
Bahan A:
1 cawan serbuk koko (jangan terlebih nanti pahit!)
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan ke dalam periuk, kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dengan api perlahan sambil kacau hingga sebati. Padamkan api dan rehatkan sekejap.
Bahan B:
3/4 cawan bleukey (tepung kek naik sendiri)
1 sudu kecil soda bikarbonat
*semua bahan diatas di ayak
Bahan C:
4 biji telur- pukul dgn whisk, mixer atau blend
CARA PENYEDIAAN
Satukan Bahan B dan Bahan C berselang seli dengan Bahan A dan gaul sebati dengan menggunakan senduk. Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Kukus selama 40 minit sehingga masak. Nak tahu dah masak ke belum, cuba cucuk dengan lidi sate atau garfu. Kalau tak melekat, maksudnya dah masak la tu.
Dah masak, rehatkan sekejap pada suhu bilik. Dah sejuk nanti baru boleh terbalikkan. Tak boleh terbalikkan masa kek panas sebab kek dan karamel boleh pecah nanti. Kemudian sejukkan dalam peti ais dalam sejam dua.
Sedia untuk dimakan! ✌