SOTONG SUMBAT KELAPA
2 ekor sotong yg besar
1/2 biji kelapa parut - ambil putih sahaja
1 batang serai - dikisar
1 sudu teh jintan manis
1 inc halia - dikisar
5 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
secubit garam
sedikit air asam jawa
Cara menyediakannya:
Sotong dicuci tetapi jgn dibuang kepalanyer.
Cili kering, serai, halia, bawang merah dan bawang putih dikisar halus. Kemudian gaulkan dgn kelapa parut. Tambahkan air asam, garam dan serbuk jintan manis. kacau rata.
Setelah itu sumbatkan kedalam sotong kemas2 dan masukkan semula kepala sotong dan disemat semula kemas2 dgn lidi. Ketepikan
KUAH SOTONG
1 gengam cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
1/2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai - dititik
3 helai daun limau perut dihiris
1 helai dau kunyit - dimayang halus
sedikit belacan
sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa
Caranyer
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Kemudian tumis dalam kuali hingga garing dan harum. Masukkan serai yg dititik. dan masak hingga kuah agak kering. Kemudian masukkan santan pekat dan air asam. Biaria didih. masukkan daun limau perut, daun kunyit, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuah didih dan pecah minyak masukkan sotong dan masak lagi hingga sotong benar2 masak dan empuk. Biarkan hingga kuahnyer pekat sedikit. Setelah sesuai rasanyer bolehlah diangkat dan dihidangkan.
2 ekor sotong yg besar
1/2 biji kelapa parut - ambil putih sahaja
1 batang serai - dikisar
1 sudu teh jintan manis
1 inc halia - dikisar
5 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
secubit garam
sedikit air asam jawa
Cara menyediakannya:
Sotong dicuci tetapi jgn dibuang kepalanyer.
Cili kering, serai, halia, bawang merah dan bawang putih dikisar halus. Kemudian gaulkan dgn kelapa parut. Tambahkan air asam, garam dan serbuk jintan manis. kacau rata.
Setelah itu sumbatkan kedalam sotong kemas2 dan masukkan semula kepala sotong dan disemat semula kemas2 dgn lidi. Ketepikan
KUAH SOTONG
1 gengam cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
1/2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai - dititik
3 helai daun limau perut dihiris
1 helai dau kunyit - dimayang halus
sedikit belacan
sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa
Caranyer
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Kemudian tumis dalam kuali hingga garing dan harum. Masukkan serai yg dititik. dan masak hingga kuah agak kering. Kemudian masukkan santan pekat dan air asam. Biaria didih. masukkan daun limau perut, daun kunyit, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuah didih dan pecah minyak masukkan sotong dan masak lagi hingga sotong benar2 masak dan empuk. Biarkan hingga kuahnyer pekat sedikit. Setelah sesuai rasanyer bolehlah diangkat dan dihidangkan.