SOTONG SUMBAT SWEET SOUR
Bahan-bahan
6 ekor sotong sederhana besar
250gm isi udang cincang
3 batang crab stick - cincang halus
50gm serbuk roti (breadcrumbs)
1 biji telur ayam
1/2 labu bawang besar - cincang halus
sedikit garam dan serbuk lada sulah
Sos Masam Manis
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap cair
1 biji tomato - potong dadu
1 hiris nenas - potong dadu
2 tangkai cili merah - cincang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
1 hiris halia - cincang
1 sudu besar gula
sedikit air
Tomato cerry dan daun bawang untuk hiasan
Cara-cara :
1. Bersihkan sotong, buang kulit hitamnya dan asingkan kepalanya.
2. Satukan isi udang, crabstick, bawang, serbuk roti dan telur. Gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
3. Masukkan inti ke dalam badan sotong hingga padat. Tutup dengan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya tidak terbuka.
4. Kukus di dalam pengukus yang di panaskan dahulu hingga masak. Angkat dan kelarkan badan sotong.
5. Untuk sos masam manis, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan cili cincang, tomato dadu dan nenas. Gaul sebentar dan masukkan sos cili, sos tomato, gula dan kicap cair. Jika pekat tambahkan sedikit air.
6. Masukkan sotong yang di kelar tadi, gaul bersama sosnya hingga rata. Masak sebentar 2-3minit.
7. Masukkan ke dalam pingan dan hias dengan tomato cerry dan daun bawang.
Bahan-bahan
6 ekor sotong sederhana besar
250gm isi udang cincang
3 batang crab stick - cincang halus
50gm serbuk roti (breadcrumbs)
1 biji telur ayam
1/2 labu bawang besar - cincang halus
sedikit garam dan serbuk lada sulah
Sos Masam Manis
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap cair
1 biji tomato - potong dadu
1 hiris nenas - potong dadu
2 tangkai cili merah - cincang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
1 hiris halia - cincang
1 sudu besar gula
sedikit air
Tomato cerry dan daun bawang untuk hiasan
Cara-cara :
1. Bersihkan sotong, buang kulit hitamnya dan asingkan kepalanya.
2. Satukan isi udang, crabstick, bawang, serbuk roti dan telur. Gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
3. Masukkan inti ke dalam badan sotong hingga padat. Tutup dengan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya tidak terbuka.
4. Kukus di dalam pengukus yang di panaskan dahulu hingga masak. Angkat dan kelarkan badan sotong.
5. Untuk sos masam manis, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan cili cincang, tomato dadu dan nenas. Gaul sebentar dan masukkan sos cili, sos tomato, gula dan kicap cair. Jika pekat tambahkan sedikit air.
6. Masukkan sotong yang di kelar tadi, gaul bersama sosnya hingga rata. Masak sebentar 2-3minit.
7. Masukkan ke dalam pingan dan hias dengan tomato cerry dan daun bawang.