Perkongsian resepi ini diambil dari fb Noor Saffa'
Disini sy sertakan resepi Bistik daging, resepi arwah nenek saya. Tak sangka zmn2 jepun dulu ada dh resepi ni. Tapi ni resepi rajin sebab ada rempah3.
Nenek saya suka herba2 dan rempah sebab tu la ada nasi kerabu 14 ke 21 jenis daun guna.
Semoga ilmu berpanjangan mendapat keberkatan
-Arwah Hajah Minah@Sepiah Bt Saripah
Gulai Bistik Daging
1. Daging batang pinang di hiris sebesar separuh tapak tangan, senipis jari kelingking (lagi nipis lagi best, potong semasa daging separa keras)
2. Rempah ratus perap daging (sukatan 1 sudu putih KFC yg kecik tu-utk 1/4 daging) -jintan putih 1 sudu -jintan manis 1 sudu -pelaga hendi 4 biji -lada sulah 1 sudu -Bwg putih 4 ulas -Halia *tumbuk/blend semua bahan di atas
-sos tomato
-secubit garam
-1/2 bawang besar cincang
sudah blend campurkan bahan blend dgn bahan atas ke daging. Perap ikutlah berapa lama.
3. Bahan tumisan
-bawang merah 4 ulas
-bawang putih 2 ulas besar
-halia 2 hirisan
*semua bahan di atas mayang@tumbuk
-kulit kayu manis
-pelaga hendi
-bunga lawang
-cengkih
tumiskan semua bahan2 di atas termasuk yg di tumbuk
4. Cara masak
-Goreng daging yang di perap. Guna apik yg perlahan sebab nak rempah daging tu garing
-Siap daging angkat dan toskan. Ketepikan -guna minyak goreng daging tu utk tumis bahan2 tumisan tadi sehingga kekuningan
-bila kuning masukkan daging dan air serta tomato.
-kalau daging keras lagi rebus sehingga empuk ye -selepas tu masukkan perisa, bawang besar, lada merah besar,tepung jagung nk bg pekat skit dan ubi kentang or goreng fries
posted from Bloggeroid