Semalam suami saya mintak resepi ayam bakar pasu dari saya.. tapi dia cakap dia kena bakar dalam oven je laa.. mana laa ada pasu atas kapal kan.. so ini lah hasil ayam yg suami saya buat nun jauh di tengah laut sana.. resepi yg sama mcm saya post.. cuma ianya hasil bakar menggunakan oven.. nampak sedap kan..
Resepi perap ayam bakar:
1 ekor ayam
9 ulas bawang putih
3 batang serai - kerat nipis2 dulu
2 inci kunyit hidup
2 tangkai daun ketumbar
2 sudi besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar madu
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil Lada sulah
1 sudu kecil cukup rasa maggi
Garam & gula secukup rasa
Kisar semua bahan diatas kecuali ayam.. bila dah kisar satukan dgn ayam.. gaul rata..perap ayam paling kurang 4 jam..kemudian boleh dibakar...boleh bakar dalam oven pada suhu 190c selama 1jam 15 minit atau sehingga ayam masak.
Kredit: Adnilsam Apat
Like & Share Senangnya Masak
Resepi perap ayam bakar:
1 ekor ayam
9 ulas bawang putih
3 batang serai - kerat nipis2 dulu
2 inci kunyit hidup
2 tangkai daun ketumbar
2 sudi besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar madu
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil Lada sulah
1 sudu kecil cukup rasa maggi
Garam & gula secukup rasa
Kisar semua bahan diatas kecuali ayam.. bila dah kisar satukan dgn ayam.. gaul rata..perap ayam paling kurang 4 jam..kemudian boleh dibakar...boleh bakar dalam oven pada suhu 190c selama 1jam 15 minit atau sehingga ayam masak.
Kredit: Adnilsam Apat
Like & Share Senangnya Masak