Masuk ICU angkara Limau Mandarin?
Kak ekin perasan lepas makan sebiji dua, mesti akan rasa tekak tak selesa ya amat. Anak-anak pun sama.
Tapi tulah. Limau Mandarin ni kalau sekali makan, rasa nak makan berkali-kali pulak. Manis dia tu lain macam sedap.
Ingatkan Limau Mandarin ni bagus sebab ada vitamin C macam limau Sunkist. Tapi, lepas baca perkongsian Dr. Mazliana Mazlan baru lah kak ekin faham bahaya limau Mandarin ni.
Kata beliau, 54% keluaran limau Mandarin datang dari negara China. Tahukah kita yang tanah mereka ni bertoksik. Ya bertoksik! Bila tanah bertoksik, mesti beri kesan pada tanaman juga.
Seramkan?
Sebab tu kak ekin akan elakkan dari beli sayuran dan buah dari negara China.
Dan..untuk jadikan buah limau Mandarin tu tahan lama. Mereka gunakan Sulfur Dioksida (Sulfite).
Kesan Sulfite ni pada manusia seperti radang saluran pernafasan seperti batuk, sakit tekak, bersin, susah bernafas dan macam-macam lagilah.
Jadi kalau makan sebiji dua pun tekak dah rasa tak selesa, so apa makna dia? Mesti kadar Sulfite yang digunakan tu tinggi.
Kalau yang ada asma tu. Baik lupakan niat nak makan, ia boleh bawa maut tau tak.
Sahabat fb Kak ekin semalam pun ada cakap, dia sampai terpaksa dimasukkan dalam ICU lepas makan limau Mandarin ni. Bagai diberi nyawa untuk kali kedua.
Sampai macam tu sekali bahaya dia.
Pada yang teringin sangat nak makan limau mandarin tu. Boleh je makan. Tapi..rendamkan dulu buah limau dalam air. Sebaiknya cuci dengan sabun sayuran.
Supaya Sulfite yang berada di kulit limau tak menyentuh isi limau yang nak dimakan.
Boleh faham ke?
Jadi, beringatlah ya makan limau Mandarin musim perayaan ni.
- Kredit FB
Kak Ekin -
Kak ekin perasan lepas makan sebiji dua, mesti akan rasa tekak tak selesa ya amat. Anak-anak pun sama.
Tapi tulah. Limau Mandarin ni kalau sekali makan, rasa nak makan berkali-kali pulak. Manis dia tu lain macam sedap.
Ingatkan Limau Mandarin ni bagus sebab ada vitamin C macam limau Sunkist. Tapi, lepas baca perkongsian Dr. Mazliana Mazlan baru lah kak ekin faham bahaya limau Mandarin ni.
Kata beliau, 54% keluaran limau Mandarin datang dari negara China. Tahukah kita yang tanah mereka ni bertoksik. Ya bertoksik! Bila tanah bertoksik, mesti beri kesan pada tanaman juga.
Seramkan?
Sebab tu kak ekin akan elakkan dari beli sayuran dan buah dari negara China.
Dan..untuk jadikan buah limau Mandarin tu tahan lama. Mereka gunakan Sulfur Dioksida (Sulfite).
Kesan Sulfite ni pada manusia seperti radang saluran pernafasan seperti batuk, sakit tekak, bersin, susah bernafas dan macam-macam lagilah.
Jadi kalau makan sebiji dua pun tekak dah rasa tak selesa, so apa makna dia? Mesti kadar Sulfite yang digunakan tu tinggi.
Kalau yang ada asma tu. Baik lupakan niat nak makan, ia boleh bawa maut tau tak.
Sahabat fb Kak ekin semalam pun ada cakap, dia sampai terpaksa dimasukkan dalam ICU lepas makan limau Mandarin ni. Bagai diberi nyawa untuk kali kedua.
Sampai macam tu sekali bahaya dia.
Pada yang teringin sangat nak makan limau mandarin tu. Boleh je makan. Tapi..rendamkan dulu buah limau dalam air. Sebaiknya cuci dengan sabun sayuran.
Supaya Sulfite yang berada di kulit limau tak menyentuh isi limau yang nak dimakan.
Boleh faham ke?
Jadi, beringatlah ya makan limau Mandarin musim perayaan ni.
- Kredit FB