Resepi Sos Perap Daging Bakar Ala Thai Bersama Sos Pencicah

firaz
0
DAGING BAKAR THAI*

*bahan perapan daging*
-kicap manis
-sos tiram
-lada hitam ditumbuk
-sos ikan(nampla)
-gula perang@madu@gula biase
-minyak

-daging(di cucuk² dgn garfu dlu..lagi syok yg ade lemak² nye tu,ikut la suke bhgian dgg yg mana pn)
*Sbb sy sendiri pn tak tau daging tu bahagian yg mana..hehe

#gaul dan perap semua bahan selama 3jam..tapi sy buat semalaman.
Sukatan agak² la ye..ikut banyak mana daging tu.
Bakar jangan terlalu lama ye..nt keras pulak daging tu..saya bkar guna arang..bukan oven..tp tinggikan dr bara utk bg dgg elok masak sekata smpai ke dlam..

*BAHAN SOS*
-3sd sos ikan(nampla)
-gula perang@gula biase
-chili flakes(sy guna cili kering yg digoreng sendiri n di tumbuk)
-sedikit air
-limau kasturi
-air asam jawa(tambh sendri sebab nk nmpk lg pekat)
-perasa
-daun ketumbar hiris
-bwg kecil hiris
-sedikit beras yg da digreng tnpa minyak hingga kekuningan/perang n tmbuk halus

#sebatikan n seimbangkan rasenya semua then siap 😊

#resepiadeq

Kredit: Koleksi Resepi Sedap

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)