Resepi Rahsia Kerutup Daging Arnab Yang Rangup Dan Menyelerakan

firaz
Bagi yg nak rasakan kelainan dlm menikmati daging arnab. Masak kerutuk mmg perghhh sedap. Sebelum ni abe suka masak kerutuk itik tapi kali ni abe try gantikan itik dgn daging arnab. Cam gini (y) hah perginya. Nah abe kongsikan resepi awal2 supaya sempat kalian pergi cari arnab. 

Resepi Kerutuk Arnab

Bahan-bahan:
500g Daging arnab
24g Rempah kerutuk
150ml Santan pekat (kotak)
2 s/b Kerisik
10 biji Bawang Merah* kisar A
5 ulas Bawang Putih* kisar A
1 inci Halia** kisar B
1 inci Lengkuas** kisar B
5 ulas Bawang Putih** kisar B
2 btg Serai (diketuk)
60g Gula Melaka/Merah
1/2 sudu Asam Jawa
150ml Minyak masak utk menumis
2 cawan Air
1 s/k garam

Cara Memasak:
1. Bancuh rempah kerutuk dgn bahan kisar A dgn sedikit air utk jadikan pes
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar B bersama serai sehingga naik bau.
3. Masukkan bancuhan pes rempah dan tumis sehingga pecah minyak. (10 minit)
4. Masukkan daging arnab, kerisik, santan, asam jawa, gula melaka, air & garam secukup rasa.
5. Masak dgn api perlahan sehingga pekat (15-20 minit)
6. Sedia untuk dihidangkan.