Resepi Mee Rebus Kuah Kari Istimewa Tradisi 100 Tahun Bazar Ramadhan

firaz
0

Hai peminat "MEE REBUS"... teringin mkn mee rebus last mkn masa arwah mak masakkn..lg sedap klu isinya ada daging..penyakit mls nk menunggu rebus daging🥴🥴,sy ganti dgn isi ayam..sy sertakn resepi klu korang nk cuba..resepi ni tiada sukatan sb sy main agk² je sb dh biasa tgk mak masak dlu..



Resepi...

1. Mee kuning (rebus seketika & tos jgn lama² nt kembang sgt)

2. Tahu putih (goreng & potong)

3.daun sup,cili besar hijau@merah,bwg goreng,limau kasturi (hiasan)

4. Telor (direbus)

5. Ayam dada (goreng kemudian tarik² isinya) 



Utk kuah..

1. Cili kering,bwg putih & bwg merah,halia (blend hancur)

2. Keledek oren & ubi kentang ( rebus dh empuk toskn blend ) 

3. Udang kering (blend hancur)

4. Serbuk kari daging & secubit belacan..

5. tepung jagung ( 1 sudu besar) 

6.penumis 


Panaskn myk,masukkn penumis tumis bhn² cili,masukkn serbuk kari & belacan,dh naik aroma masukkn air,(jika ada daging guna air rebusan daging) masukkn keledek&kentang yg tlh diblend,masukkn udg kering, biarkn mendidih masukkn tepung jagung,pastikn garam gula betol² terasa.. siap,selamat mencuba😘😘


Credit : SuiSan Aliezsha

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)