Ayam panggang madu adalah salah satu hidangan yang mudah dan sedap untuk disediakan di rumah. Anda boleh menggunakan air fryer untuk memanggang ayam dengan lebih cepat dan sihat. Berikut adalah resepi untuk ayam panggang madu menggunakan air fryer.
Ayam panggang madu adalah hidangan yang menggunakan madu sebagai bahan utama untuk memberikan rasa manis dan garing pada ayam.
(1) Resepi Ayam Bakar Madu Guna Air Fryer, Semudah ABC Je Nak Buat. .
(2) Resipi Mudah : Ayam Bakar Madu Air Fryer - Aisya Ismail. .
(3) Cara Mudah Panggang Ayam - Hanya Guna Air Fryer - Blog Personal Hidup .... .
(4) 4 Resepi Ayam Bakar Madu (Boleh Guna Air Fryer Juga).
Ayam biasanya diperap dengan bahan-bahan seperti bawang putih, halia, serbuk cili, sos tiram, kicap manis, gula perang dan lada hitam sebelum dimasukkan ke dalam air fryer.
Air fryer adalah alat memasak yang menggunakan udara panas untuk menggoreng makanan tanpa minyak. Ia boleh menghasilkan ayam yang lembut di dalam dan rangup di luar dengan lebih cepat dan kurang berminyak.
Resepi
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (potong kecil)
- 1 labu bawang putih (tumbuk)
- 2-3 inci halia (tumbuk)
- 3 sudu makan serbuk cili
- 2 sudu makan sos tiram
- 4 sudu makan kicap manis
- 4 sudu makan madu
- 2 sudu makan gula perang
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- Minyak sedikit untuk menyapu
1. Campurkan semua bahan perapan dalam satu mangkuk dan gaul sebati.
2. Lumurkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan selama sekurang-kurangnya satu jam atau lebih lama jika boleh.
3. Panaskan air fryer pada suhu 180 darjah Celsius.
4. Susun ayam dalam bakul air fryer dan sapukan sedikit minyak di atasnya.
5. Panggang selama 20 minit dan balikkan ayam pada separuh masa.
6. Sapukan lagi madu di atas ayam dan panggang selama 10 minit lagi atau sehingga masak dan keperangan.
7. Hidangkan ayam panggang madu dengan nasi putih atau salad.
Selamat mencuba! 😋