Pelancong China Di Kecam Netizen Kerana Cakap Makanan Malaysia Tidak Sedap?

firaz
0

Puding Kayangan adalah sejenis pencuci mulut yang terkenal di Malaysia. Ia biasanya dibuat dengan menggunakan roti coklat kismis, susu coklat, dan telur.


Video Asal Pelancong China

Puding ini disajikan dengan sos kastard berkrim yang lembut dan creamy. Resipi untuk puding ini sangat mudah dan hanya memerlukan tiga bahan sahaja: roti coklat kismis, susu coklat, dan telur. Roti coklat kismis dihancurkan dan dicampurkan dengan susu coklat dan telur.


Kemudian, campuran ini dimasukkan ke dalam loyang dan dipanggang dalam oven selama 30 minit pada suhu 180 darjah Celsius. Setelah itu, puding dikeluarkan dari oven dan dibiarkan sejuk.


Sos kastard berkrim yang lembut dan creamy kemudian dituangkan ke atas puding sebelum disajikan. Puding Kayangan sangat sesuai untuk dinikmati sebagai pencuci mulut selepas makan tengahari atau malam.

Selamat mencuba! 🍮



Resepi Lengkap Puding Roti Kayangan


Bahan Puding Roti:

* 2 kotak susu coklat

* 2 biji telur

* 1 bungkus roti coklat kismis


Bahan Sos:

* 1 tin susu cair

* 1 tin air

* 1/2 sudu tepung jagung

* 1 sudu tepung kastard

* 5 sudu gula


Cara-cara:

1. Lapik dulang dengan kertas penaik

2. Penyekkan roti di dalam dulang

3. Pukul 2 biji telur bersama 2 kotak susu coklat hingga sebati

4. Tuang diatas roti, biarkan terendam dan kembang seketika

5. Bakar pada suhu 180c selama 10 minit

6. Sejukkan dan masukkan di dalam peti sejuk


Cara buat Sos:

1. Campurkan susu cair, air (tin susu), 1/2 sudu tepung jagung, 1 sudu tepung kastard dan 5 sudu gula

2. Masak dengan api perlahan, kacau sehingga pekat dan kental

3. Sejukkan dan masukkan di dalam peti sejuk

4. Potong roti dan hidangkan bersama sos berkrim Selamat mencuba!


Kredit: empunya resipi

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)