POST TERBARU

Recent Posts Widget

PERNIAGAAN SEWA BILIK ADALAH HARAM DALAM ISLAM?

MASA KINI PERNIAGAAN SEWA BILIK ADALAH PERNIAGAAN YANG MENJADI SASARAN GOLONGAN KAPITALIS UNTUK MENJANA PENDAPATAN DISEBABKAN PERMINTAAN YANG TINGGI DIKALANGAN BUJANG ATAU PELAJAR DI MALAYSIA. DI TAMBAH DENGAN NILAI SEWA RUMAH YANG TINGGI, MEREKA HANYA MAMPU UNTUK MENYEWAKAN BILIK YANG DIKONGSIKAN PULA DENGAN BEBERAPA ORANG LAIN DALAM BILIK YANG SAMA. LEBIH MENYEDIHKAN SATU BILIK DISUMBAT HINGGA 5 ORANG PELAJAR. TIDAK UBAH SEPERTI IKAN SARDIN YANG DIHIMPIT DALAM SATU BEKAS.

HARAMKAH PERNIAGAAN SEWA BILIK INI DALAM ISLAM?


Konsep sewa bilik ini adalah seperti asrama. Pemilik meletakkan beberapa buah katil dan almari dalam satu bilik. Harga seorang penyewa dianggarkan dalam Rm200-Rm300 seorang mengikut lokasi rumah tersebut. Harga tersebut jika dibandingkan di negeri yang kurang maju seperti di pantai timur atau utara Malaysia, penyewa boleh menyewa sebuah rumah teres atau kampung.

Persoalan HARAMKAH perniagaan sewa bilik ini di tanya oleh seorang pengguna twitter kepada seorang ahli agamawan seperti di bawah.Jawapan yang diterima seperti dibawah.


KESIMPULAN

1. Perniagaan bilik menjadi haram bila ketua penyewa membuat perniagaan tanpa memaklumkan kepada pemilik rumah sebagai upah kononnya dia sebagai ketua rumah dan mengambil keuntungan dari perniagaan sewa biliknya yang lain.

Haram jugakah jika sewa bilik kepada yang memerlukan tetapi ketua penyewa juga membayar sewa bersama-sama?

Ketua penyewa tidak mengambil keuntungan seperti soalan di atas dimana kos sewa rumah ditanggung bersama-sama. Kerana Ketua penyewa tidak menggunakan keuntungan hasil sewa untuk dibuat makan minum.