Resepi Mee Celop Bebola Daging Yang Menyelerakan

BLogTips
0
Mee Celop Bebola Daging enak di sediakan untuk makan petang sambil menyedut udara di halaman rumah


RESEPI MEE CELOP!

Bahan2 utk kuah:
Sup bunjut adabi 3pcs
6 btg serai
5 cm halia
5 cm lengkuas
Kicap adabi

Daging seketul 1/2 KG(x pyh ptong,letak seketul terus,org klate pnggil buku besar,,hihii)

Msukkan air ke 2 jug bsar ke dlm periuk,masukkan semua bahan diatas,,rebus smpai mnggelegak,msukkan garam,,aji skit,magi ckup rasa skit,last msukkan kicap

0Ops,,perut lembu kna rebus asing ye,,x campur skali dlm kuah,,

Sambal lada
blend cili padi dgn cuka

Lada jeruk
bsuh lada besar hijau,,toskan,,dh btol2 kering,,potong kecik2 msukkan dlm botol,,msukkan cuka,smpai tnggelam lada,,biarkan beberapa jam sblm guna.
Minyak bwg putih,,(rahsia sedap)


3 labu bwg putih dipo bhagian depan n hujung,jgn duang smpai licin,,tinggalkn sedikit kulit bwg pda bwg,bsuh,,tumbuk bwg smpai lumat,,jgn blend sb xnk ada air,kemudian panaskan 2 cwn minyak,,msukkan bwg putih,,goreng smpai garing,,awas!!jgn smpai hangit,,angkat n sejukkan,ttup rapat dlm btol,blh simpan utk guna next time
Sawi dipotong kecek,,gaulkan dgn taugeh,,rendam dlm air


Bhn lain:
Gula
Garam
Serbuk cili
Lobak masin
Daun sup
Bwg goreng
Asam limau nipis(x sedap limau lain)
Serbuk lada putih
Kcg tanah goreng dan ditumbuk,
Bihun
Mee
Kueh tiaw,,

Dh siap sume,,agkat daging dlm kuah td,toskan,,potong kcik2
Potong perut kecik2
Mula2 msukkan bihun/mee/kueh tiaw dlm mangkuk,msukkan sayur,lauk,garam,gula,smbal lada,lada jeruk,serbuk lada,mnyak bwg putih,daun sup ape sume kt atas tu,,hihii,,(mlas nk tulis)pastikan kuah mnggelegak ye,,hati2 msa cedok kuah tu,,msukkan dlm mangkuk,,kasi asap naik skit,,,,tabur daun sup,,bwg goreng,,perah asam limau,,,sedia utk mkn

.
Kredit FB/Azura Mohd Zainani

Catat Ulasan

0Ulasan

Catat Ulasan (0)